Hem nytt
Hem Företagsprofil Potatis info Våra sorter Aktiviteter Beställa utsäde Länkar Kontakt

Ursprung och familj

Visste du att potatis är relaterad till tomat, aubergine, paprika och chilipeppar? Detta beror på att potatisplantan är en medlem av Solanaceae, the ’Deadly Nightshade’ familjen. Potatisplantan producerar rötter och stoloner under jord. Knölarna - eller med andra ord potatis - växer på slutet en stolon. Knölen är en stamdel.


Potatisens ursprung

Vår potatis kommer inte från Sverige utan från Anderna i Sydamerika. Man tror att för cirka 7000 år sedan började potatisen att odlas i Anderna. Under många århundraden har människor förökat en rad olika potatissorter på de små bergspartierna. Den potatis som vi känner idag, kom till Spanien 1570, i närheten av Sevilla. I slutet av 1600-talet var det engelsmännen som presenterade den goda knölen för norra och västra Europa.
Trots lyriska beskrivningar av potatisen, accepterade européerna inte omedelbart den som en källa till mat. Ända fram till 1800-talet användes potatisen endast som en exotisk trädgårdsväxt.

POTATISENS URSPRUNG

 Sitemap               Allmänna handelsbestämmelser              Kontakt         ::         © Agrico Nordic AB              Powered by: Marilla Webdesign